Oulun kaiku.fi

  • Sharebar

Oulunkaiku.fi seuraa ansiokasta ja perinteistä Kaikua, joka oli vuosina 1877–1949 Oulussa ilmestynyt sanomalehti, jonka perustaja oli toimittaja Konrad Fredrik Kivekäs. Kivekäs toimitti ja kustansi Kaikua aina vuoteen 1905 saakka.

Kaiku oli 1800-luvun lopulla Pohjois-Suomen johtava sanomalehti ja Suomen levikiltään suurin maaseutulehti. Lehden linja radikalisoitui sen jälkeen, kun Suomalainen puolue jakaantui 1880-luvulla vanhasuomalaisiin ja nuorsuomalaisiin, ja Kaiku siirtyi jälkimmäisten leiriin. Kaiku käsitteli kielikysymyksen lisäksi muita ajankohtaisia kysymyksiä kuten työväen asemaa, siirtolaisuutta, raittiusasiaa ja maaseudun tilattoman väestön ongelmia. Kivekäs sai näiden kirjoitusten takia useita painokanteita ja joutui maksamaan sakkoja sekä tuomittiin myös kerran 3 kuukauden vankeusrangaistukseen.

Vuonna 1933 Kansallinen Kokoomuspuolue tuli lehteä kustantaneen yhtiön osakkaaksi. Kokoomus myi osakkeensa vuonna 1939. Omistaja-yhtiö Kirjola päätti lakkauttaa lehden lokakuussa 1949. Lakkautettaessa lehdellä oli 1 950 tilaajaa.

Jaa tämä sivu